Bodybuilding schema

Je wilt spiergroei optimaliseren, je wilt bodybuilden. Maar hoe pak je dat goed aan, hoe zorg je voor een goed schema en wat is de ideale manier om je spieren te trainen? Allemaal vragen waar je tegenaan loopt als je begint met bodybuilden. Toch zijn er een aantal zaken die je een zet in de goede richting geven.


 

Voeding

Let er bij het trainen op dat je ook de juiste voeding tot je neemt. Dat betekent dat je je bewust wordt van welke voedingsmiddelen bijdragen aan spieropbouw en welke voedingsmiddelen je beter even kunt laten staan. Bekend is dat eiwitten zorgen voor opbouw en herstel van spieren. Zorg er dus voor dat je meer eiwitten binnenkrijgt. Dat kan prima door extra supplementen zoals eiwitshakes.

 

Training

Als je spieren wilt kweken ga je dat niet bereiken door een kwartiertje op de crosstrainer en daarna een half uurtje de apparaten in de fitnesszaal te gebruiken. Bodybuilding heeft alles te maken met kracht en dat train je het beste door oefeningen met losse gewichten te doen en oefeningen met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Er zijn een aantal basisoefeningen die het grootste gedeelte van je training zouden moeten beslaand. Denk hierbij aan oefeningen als bankdrukken, optrekken, deadlifts, squats, bent over row en de military press. Allemaal oefeningen die standaard thuis horen in een bodybuilding schema en die voor optimale spieropbouw zorgen.

 

Zwaar trainen

Bodybuilders trainen zwaar. Dat betekent weinig herhalingen en zware gewichten. Waar bij fitness vaak gekozen wordt voor lichtere gewichten en veel herhalingen, is dat bij bodybuilding dus precies andersom. Laat de set die je doet niet meer dan 8 herhalingen bevatten, waarbij je de laatste herhaling nog maar net kan doen. Zodra je meer dan 8 herhalingen kan, is het tijd om meer gewicht te gaan gebruiken. Alleen op die manier train je je spieren goed.

 

Uitdaging en doorzettingsvermogen

 

Het kan op den duur best saai worden, een paar keer per week dezelfde oefeningen in dezelfde sportschool. Dan komt doorzettingsvermogen om de hoek kijken. Wat is je doel? En hoe bereik je dat? En wil je nog steeds dat doel bereiken. Daag je zelf uit, ga steeds een stukje verder, harder en zwaarder. Zo houd je jezelf gemotiveerd en zorg je ervoor dat je lichaam spieren blijft aanmaken. Als je namelijk steeds met hetzelfde gewicht traint, maakt je lichaam geen spieren meer aan en boek je geen vooruitgang. Dus verras je lichaam (en jezelf) en leg de lat steeds iets hoger.

 

 

Alle spieren trainen

De spieren in je lichaam werken hoe dan ook allemaal samen. Als je alleen je armspieren zou trainen en je rugspieren niet, dan raakt je lichaam uit balans en dat kan leiden tot blessures. Zorg er dus voor dat je alle spieren gelijkmatig aanpakt. En dat kan best door de ene dag de focus op het bovenlichaam te leggen en de andere dag op het onderlichaam. Zo krijgen je spieren om en om rust, wat ook een belangrijk ingrediënt van je training is.