Ondergewicht

Tegenwoordig hebben veel te veel volwassenen en ook kinderen overgewicht, waardoor er veel aandacht is om af te slanken. Er zijn allerlei speciale diëten, tv programma’s en voedingsmiddelen. Maar wat nou als je ondergewicht hebt? Hoe kun je het beste aankomen op een gezonde manier? Dat zie je eigenlijk bijna nergens benoemd. Als je ondergewicht niet komt door een ziekte, kun je zelf hier mee aan de slag, hoewel het altijd raadzaam is om je huisarts van te voren te raadplegen.

 

Normaal gesproken heeft een volwassene 5 tot 7 sneetjes brood nodig per dag. Probeer 1 tot 2 sneetjes meer te eten. Besmeer de broodjes niet met halvarine, maar met roomboter of margarine. Je kan je boterhammen ook wat dikker beleggen als je dat lekker vindt. Als ontbijt kun je ook een keer afwisselen met cruesli en yoghurt en een extra banaan.

Kies als melkproducten in dit geval voor de volle varianten. Dus kies voor volle melk, volle yoghurt en romige kaas. Eet eens wat vaker roomkazen en Franse kazen bijvoorbeeld. Je kunt ook je pastasauzen verrijken met roomkaas of slagroom.

Blijf vasthouden aan 6-7 eetmomenten per dag. Dus zorg ook voor tussendoortjes om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Als tussendoortjes kun je bijvoorbeeld kiezen voor een krentenbol of een bakje met nootjes.

Eigenlijk komt het er op neer dat je net even andere keuzes moet maken. Waar mensen die willen afvallen kiezen voor mager vlees, kun jij kiezen voor wat vetter vlees. En dat geldt ook voor pasta en rijst, daar kun je best iets meer van eten.

 

Tijdens dit proces is het wel belangrijk om gewoon te blijven sporten. Het hoeft niet super intensief, maar wel regelmatig. Door sport te combineren met voeding ontstaat er in je lichaam een andere balans. En hierdoor kun je straks als je een gezond gewicht bereikt hebt dit ook makkelijker weer vast houden. En mocht je op gegeven moment toch weer wat lichter worden dan weer je ook wat je in je voeding kunt aanpassen om weer op gewicht te komen.

 

Zoals je wel gemerkt hebt, gaat het ook bij het aankomen om gezond te blijven eten. Het is dus niet de bedoeling om alleen maar vet te eten, omdat dat ook niet gezond is voor je lichaam en je dus op de verkeerde manier aankomt. Het gaat er dus eigenlijk om wat meer te eten dan je gewend bent. En wist je dat vet eten de eetlust remt? Niet handig als je juist iets meer wilt eten. Friszure gerechten stimuleren op hun beurt juist de eetlust. Neem dus gerust een glas vruchtensap of een paar partjes fruit. En als tussendoortjes is ontbijtkoek, vla, soep of een tosti ook erg geschikt. Nog steeds gezond, maar ook lekker en goede leveranciers van calorieën, vitamines en mineralen.

 

Als je dus ondergewicht hebt is het net zo belangrijk om op een goed gewicht te komen als mensen die overgewicht hebben. Blijf er dus niet mee zitten, maar ga er zelf mee aan de slag of vraag advies van je huisarts.

 

Ondergewicht is het tegen over gestelde van overgewicht en betekend dat er minder calorieën worden ingenomen dan gezond is voor het lichaam.

 

Ondergewicht is net zoals bij overgewicht heel moeilijk te verhelpen. Willen mensen met overgewicht juist afvallen, zo willen mensen met ondergewicht graag in gewicht aankomen maar dit is heel moeilijk. Om van ondergewicht af te komen is het belangrijkste om te doen het gaan aanpassen van de eetgewoonten en structuren. Elke dag direct helemaal vol eten heeft geen zin, omdat de maag dit nog niet aan kan. Er moet met mate meer gegeten worden en er moet gezorgd worden dat alle benodigde voedingsstoffen in het lichaam komen. Om toch al meer calorieën in te nemen bij ondergewicht is het extra nuttigen van tussendoortjes aan te raden. Ondergewicht kan diverse oorzaken hebben en heeft niet altijd te maken met het niet hebben van een eetlust. Het kan ook liggen aan een ziekte of doordat mensen wel gezond leven maar niet aankomen doordat ze geen goede levensstijl hebben of meerdere maaltijden niet nuttigen. Verder kunnen depressie en stress oorzaken zijn van het hebben van ondergewicht.

 

Ondergewicht heeft net zoals bij overgewicht risico’s die niet gezond zijn voor het lichaam. Wanneer er aan ondergewicht geleden wordt kan de conditie verslechteren, moeheid optreden en futloosheid om de hoek komen kijken. Daarnaast is er voor mensen met ondergewicht een grotere kans op breuken of scheuren in botten of spieren doordat het lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Ondergewicht kan worden berekend door gebruik te maken van de Body Mass Index (BMI). Een BMI onder de 20 staat voor ondergewicht en bij een BMI van lager dan 18 kan er zelfs botontkalking ontstaan. Is er geconstateerd dat er ondergewicht heerst is het verstandig dit te gaan bespreken met een deskundige en zodoende de mogelijkheden gaan bekijken om weer in lichaamsgewicht aan te komen.